Robin Nupponen's blogg

Robin Nupponen's blogg

Smart kortfilm om sociala medier

Film & TVSkapad av Robin Nupponen 02 dec, 2013 19:35


  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post594

Ex-Men

Film & TVSkapad av Robin Nupponen 23 nov, 2013 12:38
Det här var fantastiskt roligt!


  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post593

För en dag sedan

Film & TVSkapad av Robin Nupponen 07 aug, 2013 22:09
"För 1 dag sedan". Så står det nu på min nya YouTube-video. 24 timmar senare tänkte jag informera om hur det går för den. Det visar sig att det går bra. Oväntat bra.

På 24 timmar har filmen visats 3.647 gånger och hela 82 kommentarer är skrivna. Mestadels positiva, blandat med en hel del "du missade den här" osv...
Men jag tror dem flesta menar väl och det är roligt hur filmen rör upp känslor och minnen. Precis som den gör för mig och det var ju därför jag gjorde den.

Men det här är bara på YouTube. Har som bekant haft turen att få Feber.se att hjälpa mig med tittarsiffrorna och även den här gången gick det hem hos deras läsare. För tillfället är min film den sjätte högst gillade artikeln av de 85 som finns på "heta"-sidan. Det är väldigt kul (och lite smickrande) att det gick hem även där. För jag vet hur kräsna dem läsarna kan vara ibland.

Men nog med själv-onani för den här gången. Det går helt enkelt bra för filmen och det gör att jag verkligen vill ta tag i mina riktiga projekt på riktigt. Jag älskar att klippa ihop den här typen av filmer men nu vill jag få lite cred för mer än mitt öga för collage och samlingar.

Från och med i morgon har jag bestämt mig för att verkligen gå in för att skriva klart mitt kortfilmsmanus, som fortfarande går under namnet "Kort och Gott". Så det blir att sätta mig i en park här i Solna, läsa igenom det ännu en gång, och förhoppningsvis så blir version 8 den versionen som jag går vidare mot inspelning med. Är superpeppad för filmen (det har jag varit ett helt år), men nu måste det blir gjort. Jag kan inte vela mer, det ska bli klart.

Och jag hoppas verkligen att dem som följer mina projekt uppskattar en ny typ av underhållning. Den typen som jag verkligen vill satsa på. Det ska jag jobba hårt för, det är dags nu.

Så, håll till godo. Det kommer mer.  • Kommentarer(1)//blogg.r-nu.com/#post588

Nya filmen om tv-nostalgi

Film & TVSkapad av Robin Nupponen 06 aug, 2013 22:24
Idag blev min nya film klar. Det är ytterligare en samling klipp men den här gången handlar det om barndom och tv-minnen. Jag har samlat massa intro-vinjetter till 80-och 90-tals barnprogram som jag såg när jag var liten och därför har ett lite extra öga (och öra) för.

Vilken är din favorit?

Nu även uppe på Feber!


  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post587

Åh, filmnörden i mig vill börja plugga igen!

Film & TVSkapad av Robin Nupponen 26 jun, 2013 23:26
Hittade den här fantastiska filmen där man går igenom Aspect Ratio (bildstorlek) på ett underbart trevligt sätt. Om det ändå fanns sånna här filmer när jag pluggade på Stockholm Filmskola...


  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post585

Film - mannens hemmaplan

Film & TVSkapad av Robin Nupponen 16 jun, 2013 15:16
Ett ämne jag stöter på titt som tätt nu för tiden är frågan om varför inte kvinnliga regissörer får samma cred och chanser som männen får bakom kameran. Det här är ett ganska känsligt ämne då många "tyckare" anser att det är långt ifrån jämställt i filmbranschen och att kvinnan inte får samma mottagande från publik och filmbolag som dem förtjänar.

Jag läste nyss den här artikeln på Moviezine om dem bästa kvinnliga regissörerna och insåg snabbt att det inte var några egentliga höjdare på den listan. Speciellt när listan måste fyllas på med hemska regissörer som Catherin Hardwick (som artikeln själv nämner är dålig) och Ella Lemhagen. Man skulle lika gärna kunna slänga in Helena Bergström i mixen för att hon gjorde Se Upp För Dörrarna. Inte för att filmen var bra, men för att hon har gjort en film...

Visst Kathryn Bigalow finns på listan och har dragit hem bästa-film-Oscar för The Hurt Locker. En, i mina ögon, överskattad film som skulle förlorat mot Inglourious Basterds samma år.
Men det hör inte hit. Det jag bara påpekar är att listan som Moviezine framställer är, per definition, en svag lista med namn. För att det helt enkelt inte finns tillräckligt bra kvinnliga regissörer i filmvärlden. Du kan gräva i oändligheten men i grund och botten så kommer det alltid att finnas 10 män på varje kvinna som är minst lika bra (eller bättre) med samma manus i hand.

Missförstå mig inte nu, jag skulle aldrig välja bort att se en film bara för att det är en kvinna som står som skapare. Jag tittar inte på film (i regel) på grund utav regissören, utan snarare för filmen i sig. För mig är det en slump att tio av mina favoritregissörer är män. För jag gillar filmerna dem gjort, inte tvärtom.

Är det så enkelt att kvinnorna inte är tillräckligt bra för att konkurrera ut alla de gigantiska namnen som råkar vara män? Eller är det bara ett nytt exempel på diskriminering i filmvärlden? Jag bestämde mig för att göra lite enkel research. Jag kollade upp lite statistik på olika listor och kollade hur många kvinnor som har varit regissör för tillhörande film.

Vi börjar med de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna:

1. The Hobbit - Peter Jackson
2. The Dark Knight - Christoffer Nolan
3. Alice In Wonderland - Tim Burton
4. Star Wars Episode 1 - George Lucas
5. Pirates 4 - Rob Marshall
6. Toy Story 3 - Lee Ulrich
7. Pirates 3 - Gore Verbinski
8. The Dark Knight Rises - Christoffer Nolan
9. Skyfall - Sam Mendez
10. Lord of the Rings 3 - Peter Jackson
11. Transformers 3 - Micheal Bay
12. Harry potter - Deathly Hallows 2
13 The Avengers - Josh Weadon
14. Titanic - James Cameron
15. Avatar - James Cameron

Ja ni ser själva, inga kvinnor. Vad säger detta? Jo, att filmbolagen sätter de största namnen på storfilmerna för att de ska generera så mycket tittare som möjligt. Kan vara en ren slump eller diskriminering, finns ju tjejer som skulle kunna göra dem här filmerna lika bra. Eller gör det verkligen det?

Vi går vidare och se på listorna som tittarna själva styr över. En lista över de högst betygsatta filmerna genom tiderna enligt IMDb:

1. Shawshank Redemption - Frank Darabont
2. Godfather - Francis Ford Coppola
3. Godfather 2 - Francis Ford Coppola
4. Pulp Fiction - Quentin Tarantino
5. The Good, the Bad, the Ugly - Sergio Leone
6. The Dark Knight - Christoffer Nolan
7. 12 Angry Men . Sidney Lumet
8. Schindler's List - Steven Spielberg
9. The Lord of the Rings 3 - Peter Jackson
10. Fight Club - David Fincher
11. The Empire Strikes Back - Irvin Kershner
12. The Lord of the Rings 1 - Peter Jackson
13 One Flew Over the Kuckoo's Nest - Milos Forman
14. Inception - Christoffer Nolan
15. Goodfellas - Martin Scorsese

I en lista där tittarna har sedan 70-talet njutit av filmer och återkommit till sina favoriter, så finns det inte en enda kvinno-regisserad film? Men då menar ni kanske att det handlar om att förr i tiden hade kvinnor svårt att komma in i marknaden som var mer mansdominerade då. Det är inte dumt tänkt, eftersom det är allmänt känt att jämställdheten inte har varit bra under alla år, allra minst i spannet mellan 30 till 80-tal. Men då tar vi tar samma IMDb-lista men plocka bara ut filmer som är gjorda under 2000-talet:

1. The Dark Knight - Christoffer Nolan
2. The Lord of the Rings 3 - Peter Jackson
3. The Lord of the Rings 1 - Peter Jackson
4. Inception - Christoffer Nolan
5. The Lord of the Rings 2 - Peter Jackson
6. Cidade de Deus - Fernando Meirelles, Katia Lund
7 Memento - Christoffer Nolan
8. Spirited Away - Hayao miyazaki
9 The Pianist - Roman Polanski
10. The Departed - Martin Scorsese
11. Django Unchained - Quentin Tarantino
12. The Dark Knight Rises - Christoffer Nolan
13. WALL-E - Andrew Stanton
14. Toy Story 3 - Lee Ulrich
15. Das Leben der Anderen - Florian Henckel von Donnersmarck

Och där har vi en. Katia Lund, regissör för Guds Stad, är den FÖRSTA kvinna på 2000-talet att hamna på "folkets" lista. Men vet ni vad, hon står som medregissör tillsammans med en man.

När man ser dem här listorna så förstår man varför filmbolagen gör som dem gör. Hade jag suttit på pengarna hade jag också satsat på en man, för det funkar uppenbarligen bättre när man ser tillbaka till historien och resultaten. Säkra kort fungerar. Publiken har röstat.

Det här är inte vetenskapligt på något sätt men det säger nått om historien. Är det snarare tillgången av kvinnor framför talang som har styrt varför kvinnor har nekats den uppmärksamhet bakom kameran som många filmälskare känner inte finns? Jag tror helt enkelt att publiken har fått upp ögonen åt kvinnan i filmmediet som under alla år har styrts och dominerats av män. Nu tar kvinnan det stora steget in i spelet för att äntligen visa att det är inte bara männen som kan göra bra film.

Men beror det på att kvinnor inte kan få högt uppsatta tjänster. Att dem stoppas redan vid dörren och har ingen backup av kvinnliga chefer runt om i branchen? Detta stämmer verkligen inte, speciellt om man tittar på Sverige, som inom mediabranchen är extremt jämnställt. Speciellt i dem högsta posterna skulle jag nästan säga att det är majoritet kvinnor. Här har du några av de största exemplen:

Anna Serner - SFI
Eva Hamilton - SVT
Karin Stjärne - Nordisk Film
Iréne Lindblad- Jarowskij

Anna Serner på SFI (Svensk Filmindustri) är faktiskt den personen i Sverige som håller i alla pengar som delas ut till kommande projekt. Så hon, om någon, borde lyfta fram den kvinnliga regissören. Om hon nu verkligen tror på projektet och gör dem värda att investera i. Men även i den här listan är det en klen tröst eftersom det är mycket fler män i VD-rollerna runt om i film- och tv-Sverige.

Minns ni att vi pratade om The Hurt Locker tidigare? Visste ni att det är den första filmen som har vunnit bästa film som är regisserad av en kvinna någonsin. Och det var så sent som 2008. Aldrig har kvinnor hyllats så mycket och varit så bra som nu. Folket hyllade filmen, inte kvinnan bakom.

Men det är en uppförsbacke. Männen är inte på alla dem här listorna av en slump. Det är bra män. Så är det. Det är världens bästa filmskapare som står på dessa listor och publiken älskar dem. Det här är män som inte bara glider in på ett bananskal bara för att dem är män, utan för det hårda och belönande arbetet dem gör film efter film. Succé efter succé.

Men visst skulle det vara skönt om en kvinna kom in och snodde lite av rampljuset. Och jag tror det bara är en tidsfråga.  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post582

Man of Steel

Film & TVSkapad av Robin Nupponen 01 jun, 2013 11:34
26 juni är datumet. Börja peppa.


  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post581
Nästa »