Robin Nupponen's blogg

Robin Nupponen's blogg

Spel som ser ut som film

Spel & dataSkapad av Robin Nupponen 09 dec, 2012 13:00


  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post565

E3 2012

Spel & dataSkapad av Robin Nupponen 05 jun, 2012 08:49
Igår började den stora spelmässan E3 (Electronic Entertainment Expo) och först ut var Microsoft och Sony som visade upp vad som väntar runt spelhörnet. Ikväll, 19:00, kör Nintendo sin presentation av nya Wii U och det är självklart den jag längtar mest till. Men vi fick se en hel del coola gameplay-filmen på kommande spel, så jag tänkte helt enkelt samla dem snyggaste (detta är tvetydligt eftersom nya Lara Croft är sjukt snygg i sin nya tappning. Lugn Robin, hon är inte på riktigt...) och coolaste klippen hittills.

  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post545

Dataspa

Teknik och dataSkapad av Robin Nupponen 01 maj, 2011 17:45
Den här helgen blev det lite valborgfirande och desto mer nytta och nöja med min älskade dator. I fredags beställde jag 8GB nytt minne som ska snabba upp allt betydligt. Inte för att den är så långsam. Faktum är att den är snabbare än 95% av alla datorer jag suttit vid sedan jag köpte den, men det är alltid bra att vara på den säkra sidan och förbereda för framtiden.

Den stora orsaken till att jag vill uppdatera lite är att nästa månad så släpper Apple nya Final Cut Pro X, en stor uppdatering på deras redigeringsprogram. Om ni vill se presentationen så finns den här under.

En annan stor updatering som Apple gör i sommar är sitt nya operativsystem Mac OS 10.7, eller med ett snyggare namn Lion. Inte för att jag tror (och av det jag sett) så kommer det inte kräva speciellt mycket mer av datorn, men jag vill inte riskera att så blir fallet.

Igår gjorde jag något som jag aldrig gjort förrut. Köpte mig ett dataspel. Och inte bara det, utan laddade ner genom Steam (online spel shop). Spelet jag har haft ögonen på länge var Portal 2, av kanske världens bästa speltillverkare Valve (Half-Life serien). Lite tråkigt dock så klarade jag ut det idag, så det kanske blev runt 7 speltimmar vilket var lite tråkigt. Men så finns det ett online och tvåspelarläge så jag får underhålla mig med det i framtiden. Men även om spelat var lite kort så var det som fanns mycket bra. Allt var bättre än första spelet som i rättvisans namn borde mer kallas en simulator eller en tekniks uppvisning då det var väldigt kort och utan handling.

Men nu fanns det flera drivande karaktärer och massa nya prylar och miljöer. Snyggt är det med och tacksamt nog klarade sig datorn bra vilket är ett bra tecken för framtida köp (vilket det definitivt kommer bli). Laddade ner spelet på en timme, installerat och klart. Kan inte bli bättre.

Nu måste jag tyvärr åka till jobbet och tanka in studiomaterialet som har filmats hela dagen. Nästa vecka är det premiär (Kvällen Är Din, TV4, lördag, 20:00) och jag måste säga att det känns väldigt bra. Vi har fått bra reaktioner från branschen och jag tror att tittarna tycker det är ett roligt "feel good" program.
Lite kul är att killen som äger produktionsbolet Bror Produktion som jag är på, sa i veckan att det här projektet är det jobbigaste han någonsin har varit på. Och det klarar jag av! Jag håller tempot och har egentligen inte gjort ett enda fel under dem här månaderna. Och då har han jobbat i nästan 20 år.

Så det känns bra, kommer se fint ut på CV:t (även om ingen kollar på det längre).

Adjö
  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post519

Min nya iPhone 4

Teknik och dataSkapad av Robin Nupponen 01 aug, 2010 13:27
I torsdags natt (eller rättare sagt fredag morgon) så hade jag nog min nördigaste dag hittills. Efter mycket velande och räknande hit och dit så hade jag till slut bestämt mig att köa inför releasen av den nya mobiltelefonen iPhone.
Så, vid 21:30 åkte jag bort till Kungsgatan mitt i Stockholm utanför Telias butik för att vänta in tolv slaget då släppet skulle komma igång. Redan vid 01:00 var jag inne och hade jag genomfört mitt första mobilbyte på nästan 10 år.Nokia 6100: The shit 2001. iPhone 4: The shit 2010

Milt sagt så har jag ägnat all min vaken tid till att testa och trycka på allt som hör iPhonen till. Jag har surfat, laddat ner program och tittat på Youtube filmer oavbrutet i 3 dagar och känner för att dela med mig lite av mina tankar till er som ligger i valet och kvalet, precis som jag gjorde, om det här är telefonen för dig.

Först ut på plussidan är den nya skärmen. När du ser iPhone 4´s otroligt högupplösta skärm så är det dreggelvarning. Jag har aldrig sett en så skarp, färgrik skärm på någon teknisk apparat, alla kategorier. Upplösningen är så hög att pixlar inte längre existerar. Jag kan trycka min näsa mot glaset och stirra in i skärmen och få huvudverk innan jag upptäcker en endaste liten pixelruta. Det är så skarpt! Läsa helt ut zoomad text i Safari är inga problem. Det är litet, men varje liten bokstav är för sig själv. Ljusstyrkan är även den förbättrad och jag har inte ens den fullt uppdragen, då blir det för ljust.Plus nummer två: Batteritiden. Som jag nämnde tidigare, jag har inte släppt ifrån mig den här bad boyen på 3 dagar (fråga min flickvän), och det är inte förens idag som jag har kommit ner under 20 %. Jag har visserligen laddat den under dessa dagar, det ska jag medge men jag tror absolut du kan ha en ordentlig match med iPhone 4 i nästan 24 timmar utan att behöva ladda den. Men om ni vill se mer vetenskapliga tester finns det på nätet att beskåda mer detaljerat. Men som lekmannen jag är så är det en otrolig förbättring mot tidigare versioner. En guldkant på det här pluset är också att det går väldigt fort att ladda upp den igen. Jag skulle nog säga att det tar lite över en timme att få fullt batteri igen (i alla fall om du laddar genom det vanliga strömuttaget, istället för genom USB i datorn).Plus nummer tre. Det här plusset är lite vingligt så jag får återkomma efter mer testande men kameran i iPhone 4 är ett positivt steg i rätt riktning. Jag har inte lekt allt för mycket med den men jag var på fest igår och tog lite bilder där det visar både styrkorna och svagheterna med kameran. Det negativa är att det är fortfarande lite svårt att få fokus, speciellt när det är rörelse. Det var många gånger jag fick "The Ring"- ansikte på folk som rörde huvudet vid fotoögonblicket och liknande. Sedan var rummet väldigt mörkt så det fanns lite svårigheter med ljus och kontraster. Dock är blixten helt okej för användning. I ett vanligt, medelstort vardagsrum så fanns det inga problem alls att lysa upp ansikten. Men sen att jag hatar att använda blixt är en annan femma men den går i alla fall att stänga av om man vill.Med kameran följer det även med film. Full HD kan den filma och även där har jag inte testat allt för mycket. Jag har inte lagt över nått till datorn eller uppladdat nått på Youtube heller för den delen, men av det jag har sett så gör den sitt trick. Det är lite krångligt med exponering och sådär så mina planer på att filma kortfilmer med den kan vara lite svåra. Skulle vara kul att testa dock hur långt man kan pusha en mobilvideokamera dock...
(En parentes är att jag även köpte iMovie, ett program så man kan klippa direkt i telefonen. Testade lite grann, verkade smått krångligt och lite väl simpelt för min smak. Kul att ha dock och jag hoppas på några roliga effekter och lösningar. Men kan alltid vara kul att klippa ihop nått flummigt direkt på festen. Kan vara en bra "conversation starter".)I övrigt är det här en iPhone vi alla känner till. Med nya uppdateringen av iOS 4.0 så har vi multitouch, mappar, iBooks och lite andra små grejer. Bra saker som ger ett bättre flyt i användarvänligheten och ett snyggt intryck.
Jag tänkte försöka vara lite konkret i mitt testande och jämförde skärmen på min gamla första generations iPod Touch som nu är över 4 år gammal, med skärmen på iPhone 4 och jag måste säga att trots att jag har en kass kamera så syns skillnaden ganska bra.

Klicka på bilden för större version
iPod Touch / iPhone 4

  • Kommentarer(3)//blogg.r-nu.com/#post513

Mitt nya PSP

Teknik och dataSkapad av Robin Nupponen 21 jun, 2010 20:12
För några veckor sedan så hade Nordisk Film en liten företagsfest där vi käkade middag och bowlade på BallBreakers, detta ledde oväntat nog till att mitt lag spelade bäst och jag hade högsta rekordet på företag att jag och mina 4 medspelare vann varsitt PlayStation Portable!

En trevlig överraskning var att vi i stort sett fick ta av alla spelen dem hade inne, så nu sitter jag på 5 stycken spel som jag knappt hunnit titta på. Vilka detta är ser ni här under på bilderna. Kanske inte är dem mest känsa spelen men gratis är otroligt gott i ett sånt här läge. Men, tänker ni, är inte Robin Nintendo nerd? Jo det stämmer så väl och jag ska väll inte sticka under stolen med att jag hellre skulle vilja ha ett Nintendo DS hellre, men jag ska absolut inte klaga. Jag har inte suttit så mycket med PlayStation i mina dagar, så vem vet det här är kanske det som vänder mig...

Jo just det ja, jag fick också ett minneskort på 1GB, så att jag kan lägga över lite extra filmer och musik för dem där extra långa bussfärderna när inte 5 spel räcker!

Varför får jag det här? Jo, för att jag är bäst. Men det visste vi ju redan. Peace  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post511

Apple släpper nya iPhone 4

Teknik och dataSkapad av Robin Nupponen 07 jun, 2010 21:13

Apple släppte idag den största uppdateringen av iPhone enligt företaget själva. Med ny (läckt..) design med 4 gånger bättre skärmupplösning än den gamla modellen är iPhone 4 ett teknisk mästerverk.
Massa nya plussaker som bättre kamera (både 5 megapixel stillbildkamera och HD-filmning), större och hållbarare batteri. Ny processor (samma grund som i iPad). Lägg på detta det ny mjukvara i iOS 4 samt möjlighet att ladda ner iMovie för direkt redigering och publicering direkt i mobilen.

En sak Apple dock lägger enorm vikt i är videosamtal, som har funnits i över 10 år men Apple verkar hänförda och lyrsika över den "nya" tekniken dem har skapat. Lite väl stort ego ibland men det är skönt att dem äntligen har det i alla fall.

Lansering i Sverige verkar bli så snart som nästa månad och kostnaden för 16 GB modellen är 199 dollar. Så säg att den kostar minst 3000 när Telia har fingrat klart på den...

  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post509

Apple släpper iPad!

Teknik och dataSkapad av Robin Nupponen 27 jan, 2010 21:04

För bara några minuter sedan så blev det officiellt på Apples hemsida att deras nya produkt heter som spekulerat just iPad. En slags enorm (9,7 tums) stor iPod Touch som du kan surfa trådlöst på, kolla film, lyssna på musik, läsa mail och allt annat som man idag tar för givet med en bärbar dator.

Det är dock några saker som skiljer iPad avsevärt med en bärbar dator. Det första uppenbara är att det inte finns något tangentbord utan hela ytan är en tryckkänslig kärm (multitouch) precis som i iPhone.
Den andra stora nyheter är stödet för böcker. Apple lanserar en iBooks affär där du kan köpa böcker för att kunna läsa direkt. Du kan ha tusentals böcker i din väska som du kan zooma in på, ändra typsnitt och massa annat.
Apple uppdaterar även deras iWork (Macs motsvarighet till Microsoft Office) och har gjort om hela utseendet och användandet för att passa iPads teknik.

Den kommer i tre versioner; 16, 32, 64 GB utrymme och sen kan man tydligen köpa till ett Apple-framtaget 3G modem.

Priset ligger på 499 dollar för minsta versionen, vilket ungefär blir 5000 kr och släpps i staterna om ca två månader. När den kommer till Sverige är ännu oklart.

Läs mer på Apples hemsida

  • Kommentarer(0)//blogg.r-nu.com/#post501
Nästa »